Riksmötet

Riksmötet 30 juni – 2 juli 2023.

Linnés Uppsala var navet för sommarens stora trädgårdsträff. Här finns de Linneanska trädgårdarna med Botaniska trädgården, Sveriges äldsta botaniska trädgård, Linnés Hammarby och Linnérädgården. Här finns också Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, med Kunskapsparken som blev ny botanisk trädgård 2022. Vi är så glada över att vi kunde erbjuda ett innehållsrikt riksmöte i samarbete med dessa institutioner. Vi är också extra stolta över att kunna erbjuda föredrag med Magnus Lidén om nya boken på fredag eftermiddag och guidade turer med Tomas Lagerström och Roger Elg i Kunskaparken SLU på söndag.

Fredag den 30 juni

Guidning i Botaniska trädgården – med Botans trädgårdsmästare och trädgårdsdirektör.

Föredrag och presentation av ny bok

Magnus Lidén berättar om släktet Dionysia.

Mingel i Linnéträdgården – lite regn i början sen bara kul att träffas i Sveriges äldsta botaniska trädgård och den plats där Olof Rudbeck d.ä. och Carl von Linné arbetade och verkade.

Lördag den 1 juli

Besöksträdgårdar Bussturer –

7 fullsatta bussar rullade iväg och 28 trädgårdsägare visade stolt sina trädgårdar. Efter en varm och väldigt torr juni tackade vi inte nej till regn men uppehåll som tur var under bussturen. Lunch från Ulls restaurang serverades i någon av trädgårdarna och så klart kaffe.

Alla kunde få en förhandstitt på några av trädgårdarna vi hade gjort en liten video till presentation på OM hösten 2022.

Middag med mingel och lotteri – Lite svårt att hitta till men efter en promenerad genom stadsparkens fina planteringar fanns Studenternas arena Mingel innan middag och tvårättersmiddag med kaffe och godbit. Lotteri med fint vinstbord där alla var så ivriga att få köpa sina lotter. Kvällens värd och värdinna, Cathrine Håkonsen och Jenny Westling.

Söndag den 2 juli

Bussturer –

Även på söndag visar flera trädgårdsägare sina trädgårdar. Bussarna gick i olika väderstreck för en halvdagsutflykt.

Lunch på Ulls restaurang

Granne med Kunskapsparken där växtmarknaden hölls.

Växtmarknad i Kunskapsparken SLU

En unik Växtmarknad på en unik plats. Tack SLU och John Green för allt stöd i att arrangera växtmarknaden hos er. Säljarna stod inne i parken där besökare kunde passa på att se hur olika växter trivs. Regnet kom och gick men vad gjorde det när det fanns så mycket att handla.

Upplandskretsen fanns på plats med ett föreningsbord och lotteri.

John Green, SLU

Alternativ aktivitet på söndag

På söndag förmiddag gick ett drygt 100 – tal besökare guidade turer med medskaparna av Kunskapsparken

Två turer med Tomas Lagerström, landskapsarkitekt som visade oss runt med fokus på lignoser. Två turermed Roger Elg, landskapsarkitekt och adjunkt på SLU som berättar om- gestaltning och användning av perenner.