Utflyktsmål och Caféer

Gröna utflyktsmål med tid för fika.

Arboretum Lassas Hagar på ön Svartlöga är ett unikt natur- och kulturprojekt som pågått i fyra decennier i en utskärsmiljö utan el och andra moderniteter. En tur till skärgården, fika på bryggan och en helt unik möjlighet.

Det 5 hektar stora arboretet, som ligger i en skyddad sänka, hyser dels en samling av cirka 2500 exotiska träd och buskar dels en vattenträdgård baserad på ett tiotal grävda dammar. Tonvikten ligger på släkterna ekar, magnolior, lönnar och rhododendron. Många av träden och buskarna är uppdragna från frö som grundaren Sten Ridderlöf samlat in under sina botaniska expeditioner.

Lasse Hagar är trädgård för ovanliga, dekorativa träd och buskar och en framtida genbank för ett härdigt plantmaterial med känt ursprung. Att vidareutveckla och underhålla arboretet är både tidskrävande och kostsamt varför vi måste ta betalt av besökare. .

Tips inför besöket

Växplats Nybyn

I vacker Roslagsmiljö finns Växplats Nybyn, en liten ekologisk handelsträdgård. Vi odlar färska kryddor, en del medicinalörter, fjärilsväxter, mormorsblommor och andra perenner. Framåt hösten finns ett mindre sortiment av grönsaker att köpa och då har vi även självplock av snittblommor och eterneller. Pelargoner, pioner och gammaldags rosor finns också till salu, men är inte ekologiskt odlade. Sitta gärna ner en stund i pelargonrummet eller ute i trädgården, upplev dofterna i medicinal- och kryddträdgården. Välkommen till vår trädgård! Öppettider på vår hemsida.

Pelargonutställning från 1 a juli

Besöksadress: Nybybackens väg 33, 76292 Rimbo

Ekbolanda gård

Ekbolanda gård, hos oss kombineras butik och café i lantlig miljö. I ett gammalt sädesmagasin, med utsikt över hagmark en bit utanför Uppsala hittar du oss längst in på en grusväg. Här kan du hitta goda delikatesser, korv och nötkött från gården samt must, knäckebröd, ost, honung, senap och ägg. Det finns vackra inredningsattiraljer som blomkrukor, ljuslyktor, korgar och mycket annat. På ovanvåningen finns loppis att fynda!

Fiket erbjuder hembakat fikabröd, som allt är bakat från grunden med mycket kärlek av en baktokig tjej i hennes mormors gamla bakformar. En bra fikastund består inte bara av gott kaffe utan också av fågelkvitter, möjligheten att strosa runt bland fina ting, lugnet från naturen och utsikt över landskapet. Missa heller inte att hälsa på kossorna som finns på gården!

Facebook
Instagram
Hitta hit

Njut av gofika, lunch eller svalkande drycker från vår Trädgårdsbar i en fantastisk historisk miljö. Hos oss kan du kombinera promenader i Wikparken med bad, fika och guidade turer i slottet eller köksträdgården. Här kan du koppla av med en kopp kaffe och blicka ut över Lårstavikens vatten, boka en middag på tu man hand i vår à la carte-restaurang eller varför inte stanna lite längre och boka in en hotellnatt hos oss på Wik under trädgårdsveckan. I vår restaurang kan du äta både frukost, lunch och middag. Trädgårdsbaren är öppen alla dagar mellan klockan 11—21. Här finns fika, smörgåsar samt en sommarmeny med säsongsinspirerade rätter. Vi serverar drycker av alla slag och har fullständiga rättigheter. I vår slottsbutik i Stenhuset hittar du vackra inredningsdetaljer, smycken och Wiks äppelmust. Välkommen till en oas i historisk miljö vid Lårstaviken!

Facebook
Instagram
Hitta hit

Café & trädgård med livets goda i fokus!

The Nut House är en trädgård med ett mysigt café och trädgårdsbutik inrymt i det som en gång var Torsåkers slotts trädgårdsmästeri. Med anor från en svunnen tid bygger vi sedan 2005 igen upp en grönskande oas för dagens trädgårdsälskare och dig som söker ro och en vacker miljö.

Ambitionen är att bygga en plats för möten med alla sinnen och årstider. Vi har praktiska och vackra ting för trädgården, och caféet med utställningar och evenemang i en brokig kombination för alla smaker.

I norra Upplands skogar ligger det gamla järnbruket Lövstabruk, en gång ett av världens förnämsta och Sveriges största järnbruk med anor ifrån 1500-talet. Ett perfekt utflyktsmål för stora och små året om!

En genuin 1700-tals miljö med herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka med den berömda Cahmanorgeln, ateljéer, bruksarkiv, konstutställningar, café och Barnens Bruk. I den vackra parken ligger en Trädgårdshandel även kallat Drivhuset där det odlats i en obruten tradition sedan 1735. Öppettider och övrig info: www.drivhusetilovstabruk.se