Utflyktsmål och Caféer

Gröna utflyktsmål med tid för fika.

Botaniska trädgården Uppsala

Pion utställning i Linnésalen 4-6 juli

I samband med Trädgårdsveckan i Uppland dukar Rosenlunds pioner och Örbyhus slottsträdgård upp ett urval av pioner i absiden runt Carl von Linné i vår vackra Linnésal i Linneanum. Kom och njut, lär mer eller köp med dig en bukett hem?

Rosenlunds pioner är en lokal odlare, Roine Landin, som levererar pioner till Uppsalas florister. En av dem är Stina på Örbyhus Slottsträdgård

Arboretum Lassas Hagar på ön Svartlöga är ett unikt natur- och kulturprojekt som pågått i fyra decennier i en utskärsmiljö utan el och andra moderniteter. En tur till skärgården, fika på bryggan och en helt unik möjlighet.

Det 5 hektar stora arboretet, som ligger i en skyddad sänka, hyser dels en samling av cirka 2500 exotiska träd och buskar dels en vattenträdgård baserad på ett tiotal grävda dammar. Tonvikten ligger på släkterna ekar, magnolior, lönnar och rhododendron. Många av träden och buskarna är uppdragna från frö som grundaren Sten Ridderlöf samlat in under sina botaniska expeditioner.

Lasse Hagar är trädgård för ovanliga, dekorativa träd och buskar och en framtida genbank för ett härdigt plantmaterial med känt ursprung. Att vidareutveckla och underhålla arboretet är både tidskrävande och kostsamt varför vi måste ta betalt av besökare. .

Tips inför besöket

Växplats Nybyn

I vacker Roslagsmiljö finns Växplats Nybyn, en liten ekologisk handelsträdgård. Vi odlar färska kryddor, en del medicinalörter, fjärilsväxter, mormorsblommor och andra perenner. Framåt hösten finns ett mindre sortiment av grönsaker att köpa och då har vi även självplock av snittblommor och eterneller. Pelargoner, pioner och gammaldags rosor finns också till salu, men är inte ekologiskt odlade. Sitta gärna ner en stund i pelargonrummet eller ute i trädgården, upplev dofterna i medicinal- och kryddträdgården. Välkommen till vår trädgård! Öppettider på vår hemsida.

Pelargonutställning från 1 a juli

Besöksadress: Nybybackens väg 33, 76292 Rimbo

Ekbolanda gård

Ekbolanda gård, hos oss kombineras butik och café i lantlig miljö. I ett gammalt sädesmagasin, med utsikt över hagmark en bit utanför Uppsala hittar du oss längst in på en grusväg. Här kan du hitta goda delikatesser, korv och nötkött från gården samt must, knäckebröd, ost, honung, senap och ägg. Det finns vackra inredningsattiraljer som blomkrukor, ljuslyktor, korgar och mycket annat. På ovanvåningen finns loppis att fynda!

Fiket erbjuder hembakat fikabröd, som allt är bakat från grunden med mycket kärlek av en baktokig tjej i hennes mormors gamla bakformar. En bra fikastund består inte bara av gott kaffe utan också av fågelkvitter, möjligheten att strosa runt bland fina ting, lugnet från naturen och utsikt över landskapet. Missa heller inte att hälsa på kossorna som finns på gården!

Facebook
Instagram
Hitta hit

Njut av gofika, lunch eller svalkande drycker från vår Trädgårdsbar i en fantastisk historisk miljö. Hos oss kan du kombinera promenader i Wikparken med bad, fika och guidade turer i slottet eller köksträdgården. Här kan du koppla av med en kopp kaffe och blicka ut över Lårstavikens vatten, boka en middag på tu man hand i vår à la carte-restaurang eller varför inte stanna lite längre och boka in en hotellnatt hos oss på Wik under trädgårdsveckan. I vår restaurang kan du äta både frukost, lunch och middag. Trädgårdsbaren är öppen alla dagar mellan klockan 11—21. Här finns fika, smörgåsar samt en sommarmeny med säsongsinspirerade rätter. Vi serverar drycker av alla slag och har fullständiga rättigheter. I vår slottsbutik i Stenhuset hittar du vackra inredningsdetaljer, smycken och Wiks äppelmust. Välkommen till en oas i historisk miljö vid Lårstaviken!

Facebook
Instagram
Hitta hit

Axel &Gren Gårdsbutik

Axel&Gren är en sommarbutik som är belägen på Stabby Gård i vackra Uppsala-Näs knappt 1 mil från Uppsalas stadskärna.

Ekologisk glass och hembakat fikabröd. Butik med en skön blandning av ekologiska och närproducerade produkter och inredning.

Jord – hos oss hittar du ekoligisk krav-märkt planteringsjord, torvfri jord & kogödsel från Rölunda gård.

Öppettider se hemsidan.

Trädgårdstrippen

Vi är några trädgårdsälskare i Mälardalen som öppnar upp våra trädgårdar för entusiaster under några helger i sommar. Idén är att trädgårdarna är öppna samtidigt, vilket möjliggör för härliga trädgårdsturer. Vi hoppas att trädgårdsintresserade hittar till vårt kalendarium inför planeringen av sommarens utflykter. I våra trädgårdar kan du uppleva vackra växthus, keramik, konst, anlagda köksträdgårdar, poolområden, pergolor, portaler, örtagårdar, rosenträdgårdar, skogsträdgårdar och massor av dahlior.

Café & trädgård med livets goda i fokus!

The Nut House är en trädgård med ett mysigt café och trädgårdsbutik inrymt i det som en gång var Torsåkers slotts trädgårdsmästeri. Med anor från en svunnen tid bygger vi sedan 2005 igen upp en grönskande oas för dagens trädgårdsälskare och dig som söker ro och en vacker miljö.

Ambitionen är att bygga en plats för möten med alla sinnen och årstider. Vi har praktiska och vackra ting för trädgården, och caféet med utställningar och evenemang i en brokig kombination för alla smaker.

Salsta Slottscafé

Hos oss kan du njuta av ekologiska bakverk som vi bakar själva från grunden. I kaféet serveras även matiga smörgåsar och lunch samt ett brett urval av ekologiska drycker både med och utan alkohol. Vi har även Skopglass från Sänkdalens gård och styckglass från Pipershuset.

Salstaleden som går mellan Vattholma station och Skyttorps station passerar Salsta slott, en lagom lång tur på ca 7 km, perfekt att stanna till på slottet för lunch eller fika. Spel finns att låna, både brädspel och utomhusspel. Filtar och korgar för den som vill göra en picknick i slottsparken. 

Vi har även försäljning av ekologiska chokladprodukter, dessertsåser och lakrits från Handjord av Kullsand, silversmycken och vackra handmålade betongfigurer. 

Färsna Gård

På Färsna gård hittar du bland annat Stadsbruk, en inkubator för odling och grönt entreprenörskap. Träffa odlarna, prata odling och shoppa i den lilla boden där man säljer sitt överskott. Här finns också en anlagd bipark med många idéer för hur du kan skapa bra miljöer för pollinerarna i din trädgård. För barnen finns en 4H-gård med djur, traktorer och fina lekmiljöer. Ta med egen mat och ha picknick eller låt Systrarna Matjord servera växtbaserad mat eller fika i Tupplidret.

Adress: Färsna gård 1, 761 50 Norrtälje

Linnés Sävja

 År 1758 köpte Carl von Linné två lantegendomar Hammarby och Sävja.

På Sävja, som arrenderades ut, lät han bygga ett eget litet krypin. Här drog han sig undan när han ville vara ostörd i sitt arbete och även när han kände att livet var på väg att ta slut.

Idag är Linnés Sävja en idyllisk lantmiljö med konstutställningar, café, en örtagård och visningar av Linnéhuset från 1700-talet. Linnés Sävja ligger intill Sävja kyrka, ungefär halvvägs längs Linnés gamla exkursionsstig “Herbatio Danensis” (från Uppsala centrum till Linnés Hammarby). Kontakt för öppettider och utställningar se Danmarks hembygdsförening

Linnés kammare

I den vackra miljön på Vallhovs säteri finns hantverksbutiken “Linnés Kammare” med kafé, delikatessbutiken “Vasilis och Sigrid Mathantverk”, “Galleri Vallhovs säteri” och “Kuriosa finloppis”.

Under 1700-talet hade Carl von Linné årliga exkursioner, herbationer, för sina studenter i trakterna runt Jumkil. Under dessa dagar bodde Linné på Vallhovs säteri, där han också hade en arbetskammare. Fortfarande finns handskrivna herbarieark från hans tid bevarade, uppklistrade bakom tapeterna i ett rum på övervåningen.

Passa på att Vandra i Carl von Linnés fotspår längs Jumkilsvandringen. 

Läs mer om Jumkilsvandringen i Linnés fotspår

Juntras Grönt

Ute på Ekerö Färingsö ligger vårt småskaliga café & gårdsbutik. Vi serverar nylagad mat, nybakade godsaker och har en butik med utvalda smaksättare, kryddmixer, plantor av kryddor, egenodlade grönsaker och blommor – allt efter säsong. Du får gärna gå ut i växthusen, odlingarna och njuta av vår odlingsmiljö. Familjens växthus är fyllda med krukväxter och inredning. Se Vibergs Blommor för mer info. Välkommen att avnjuta våra nylagade thailändska rätter av utvalda råvaror – lagade från grunden eller något gott nybakat med en kopp kaffe. Servering hela dagen.
Allt dagsfärskt och lagat och bakat av

https://www.facebook.com/juntrasgronsaker

Lennakatten

Blomster tåget – Lennakatten med blomstergirlanger och gröna hållplatser

Under Trädgårdsveckan smyckas tåget med blomster och stannar på gröna hållplatser. Läs mer på Lennakattens hemsida om tidtabell, alla spännande resmål, tips på ställen att äta, bada eller vandra och tågets historia. En perfekt utflykt för stora och små.

I norra Upplands skogar ligger det gamla järnbruket Lövstabruk, en gång ett av världens förnämsta och Sveriges största järnbruk med anor ifrån 1500-talet. Ett perfekt utflyktsmål för stora och små året om!

En genuin 1700-tals miljö med herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka med den berömda Cahmanorgeln, ateljéer, bruksarkiv, konstutställningar, café och Barnens Bruk. I den vackra parken ligger en Trädgårdshandel även kallat Drivhuset där det odlats i en obruten tradition sedan 1735. Öppettider och övrig info: www.drivhusetilovstabruk.se

Örbyhus slott och slottsparken

Innanför slottsmurarna finns en liten handelsträdgård som tidigare var slottets köksträdgård. -Slottsträdgården

Slottsträdgården

Under Trädgårdsveckan ordnas en Pionutsällning med Rosenlundspioner den 7-8 juli

Den första trädgårdsanläggningen vid Örbyhus slott skapades troligen omkring 1640. En bevarad plan från 1640 talet visar en renässansträdgård med nio kvarter söder om slottet. Under 1800-talet, sker viktiga förändringar i slottsparken. En engelsk park anläggs och Orangeriet uppförs

Den omdaning som idag präglar parken gjordes i början av 1900-talet. Inspirerade av den engelska Arts and Crafts-rörelsen gav de parken en ny gestaltning. Parken har ett stort konstnärligt värde och utgör länets bäst bevarade anläggning från den här tiden.

Pionutsällning med Rosenlundspioner den 7-8 juli

Biotopia

Biotopia eller Biologiska museet i Uppsala ordnar många utflykter, se deras program

Utflykter arrangerade av Biotopia

Cajsas kök – Uppsala

TRÄDGÅRDSVECKAN I UPPLAND 2-8 JULI 2023
Ta en promenad bland Botaniska Trädgårdens historiska rosor,
besök utställningarna på Uppsala konstmuseum och avnjut
en Afternoon tea på Museum Bar & Café. Till våra nybakta
scones serveras vår egen rosenmarmelad och caféet
dekoreras med rosor i full blom!
A F T E R N O O N T E A | 1 2 0 K R
Te eller kaffe, scones, två sorters marmelad och färskost.
G U L D K A N T
Komplettera din Afternoon tea med hembakt kaka
och ett glas mousserande vin!
B O R D S B O K N I N G
Kontakta oss på info@cajsas-kok.se eller 018-130 190 för att
reservera ett bord till dig och ditt sällskap!
Ö P P E T T I D E R
Måndag-söndag kl. 11.00-17.00
cajsas-kok.se