Parker och publika trädgårdar –

I Uppland finns flera fina parker och publika trädgårdar.

Ta tillvara på att det finns offentliga gröna rum, parker, för alla att träffas i, flanera, bara vara, lära av, ta en fika och njuta av allt grönt.
Uppsala har faktiskt Sveriges allra första offentliga park – Carolinaparken eller Engelska Parken som den kallas.

Carolinaparken, eller Engelska parken som många kallar den, är Sveriges äldsta allmänna park. Den ligger i centrala Uppsala mellan Carolina Rediviva och Humanistiskt centrum. Parken är en del av Slottsstråket som är en promenadstig i området runt Uppsala slott. I Carolinaparken finns drygt 300 lärk- och lövträd, blomsterängar, stora gräsytor, picknickbord, en specialdesignad lekplats med Pelle Svanslös-tema och mer.

Stadsträdgården är Uppsalas stadspark. Den ligger vid Fyrisån i höjd med Islandsfallet och är öppen året runt.

I stadsträdgården finns stora planteringar och rabatter med sommarblommor, gräsytor för picknick och lek
ett rosarium, Lycksalighetens ö, långa bryggor där du kan sola eller fiska och mycket mer

I Uppsala kommun finns cirka 260 parker. Det finns allt ifrån parkerna med stora gräsytor, naturmark, lekplats, utegym och boulebana till den lilla parken med vacker blomsterprakt. Hitta dina parker. Kanske Hospitalträdgården blir en favorit. Under sommaren kan du äta på uteserveringen vid boulebanan. Den kulturhistoriska parkmiljön fortsätter att utvecklas. Årummet förlängs och promenadstråket fortsätter ut i naturreservatet Årike Fyris.

Ett besök i den här trädgården är alltid gott för själen. Att anlägga en hel trädgård med nästan enbart perenner är inte helt lätt, men så är det Piet Oudolf , en av världens bästa och mest berömda trädgårsdesigner vad gäller perenner som skapad detta mästerverk. Den har fått sitt namn av att den innehåller hans drömplantor.

Drömparken är den bästa platsen man kan tänka sig om man är intresserad av perenner men Enköping har flera olika parker som alla är anlagda med stil och känsla och där växterna har valts med med stor kunskap som Pastor Spaks park. Vilken blir din “drömpark”.

Botaniska trädgården med Tropiska växthuset och orangeriet Linneanum ligger direkt väster om Uppsala slott och är öppen året runt.

Linnéträdgården med Linnémuseet är öppen maj-september.Trädgården ligger i centrala Uppsala, strax norr om gågatan.

 Linnés Hammarby, en dryg mil söder om Uppsala, är kulturreservatet öppet året runt

Mer om Linné och hans trädgårdar

Kunskapsparken ligger på Campus Ultuna och området som en gång var målet för Linnés exkursion är nu en botanisk trädgård. Den är i första hand tänkt som en kunskaps- och inspirationskälla för de studenter som läser till landskapsarkitekter. Trädgården fungerar på samma sätt för alla med ett stort trädgårdsintresse. Det är en plats för inspiration, kunskap och rekreation – öppen för alla alltid.

Upplev Wikparken – en naturpark på Wik! Promenera, titta på utsikten, lek och lär bland träden. En härlig barnvänlig naturpark som är öppen året runt.

Promenera i Wikparken Parkens stigar är lätta att ta sig fram på och det finns mycket att se längs vägen som har bra informationsstolpar där du kan lära dig mer om platsen. I parken kan du gå två olika fina promenadslingor:

  • Genvägen som är 1,2 kilometer lång  och den kan du gå med barnvagn och rullstol. Den är blåmarkerad och startar vid Utsikten ute i parken. Fri från betesdjur.
  • Wikstigen som är 3,2 kilometer lång. Den är rödmarkerad och startar vid slottet. Betesdjur finns.

Mer information om Wikparken hittar du här! Facebook
Instagram

I Uppland ligger denna vackra herrgård. en liten oas av brukshistoria som tar dig från 1500-tal till 1900-tal. Herrgården är beläget vackert vid vattnet och i parken har en magnifik allé av lindar vuxit sig ståtliga. Vandra runt på egen hand och upplev herrgård och park.

I Orangeriträdgården odlas allt från gamla nästan bortglömda arter av blommor och grönsaker till de som finns i handeln idag. I gamla tider tjänstgjorde Orangeriträdgården som skafferi åt Herrgården.

Lövstabruk är idag ett uppskattat resmål med mycket att erbjuda. En genuin 1700-tals miljö med herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka, ateljéer, bruksarkiv, konstutställningar, café och Barnens Bruk. Ett perfekt utflyktsmål för stora och små året om

Samuel af Ugglas anlade Engelska parken under 1780-talet. För att se alla delar i en engelsk park ska du vara tvungen att ta dig in i den. Den ska inte vara direkt uppenbar. Promenera genom kullar och dalar, över slingrande bäckar och högvälvda broar. Forsmarks park är ganska liten i jämförelse med andra traditionella engelska parker, men innehåller ändå dessa grundläggande inslag. 2009 väckte parken nationell uppmärksamhet när den kom på delad fjärde plats i tävlingen Sveriges vackraste park.