Öppna trädgårdar- Privata trädgårdar att besöka

Öppen Trädgård

Bästa sättet att få inspiration och lära mer – att få komma in i en privat trädgård och prata med trädgårdsägare. Välkommen till oss.

Denise och Jan Hellström – Östervåla

Öppet alla dagar mellan 12.00-16.00

Öppet enligt överenskommelse på telefon 070-518 98 37

En lummig perenna-trädgård i zon 4, med många buskar och träd, klängrosor, clematis och många liljor. På grund av planeringen känns trädgården, på 840 kvm, större än den faktiskt är. Trädgården har vuxit fram sedan 1981. Allt har gjorts om under åren, till och med dammen har vi flyttat länge bort i trädgården för fåglarnas skull, så de inte skulle vara så rädda. Alla rosor som skjuter rotskott har vi grävt i upp och vi har strävat efter att trädgården skall blomma hela tiden. Buskar och träd har tillkommit de senaste åren för att lyfta trädgården. Mjuka rundade former är viktigt för oss. Klimatet är ofta väldigt kallt på vintern men på grund av häckarna har vi det lugnt och varmt på sommaren.

Besöksadress: Täljknivsvägen 8 Östervåla

Kerstin och Pär Stawåsen – Gysinge

Öppet alla dagar i veckan

Öppet efter överenskommelse per telefon eller SMS,  Så ett SMS eller tel samtal på 0709913006 eller  076-1880368 Kerstin och Pär vill gärna veta i förväg så hundarna  har fått sin dagliga motion.

I Vackra Gysinge med utsikt över Dalälven hittade vi vårat hus från 1832 med endast 2 träd så har vi på 9 sommar gjort våran 2a visningsträdgård, den består utav mera träd, buskar, rosor och perenner i en enhetlig samhörighet. Sydboken är vacker långt fram i nov med sina gula blad.  Metasequoia gold rush inhandlades 2017 och trivs fortfarande,  men man tänker ..varje vår har den klarat vintern.

Besöksadress :Doktorsvägen 5 , 811 97  Gysinge 

Mikael och Sandra Kalla – Skokloster

Måndag 3 juli 13.00- 17.00

När vi köpte tomten år 2000, var det en ren skogstomt full med sten och träd. Med åren har vi låtit trädgården ta över allt eftersom vi sett nya möjligheter. Nu har vi en trädgård full med öppna ytor, grönsaksodlingar, slingrande gångar, olika trädgårdsrum, växthus, olika träd/buskar, bad/trädgårds-damm och en ruin m m. Lite olika fontäner tillsammans med dammens porlande vatten skänker ett härligt ljud i trädgården. En varm eftermiddag i ruinen ger en medelhavskänsla. Detta är vårt paradis

Besöksadress: Nunnavägen 19, 746 96 Skokloster

Pia och Lars Lakso – Pilarbo

Måndag 3 juli 13.00- 17.00 även onsdag den 5:e och lördag den 8:e, samma tider

Vår trädgård är nästan 4.000 m2 omgärdad av gärdsgård. Vi har flera stora rabatter med pioner, rosor och clematis. Ett vilt woodland med bl.a. rhododendron och ramslök. Överallt i trädgården finns obelisker, spaljéer och diverse stöd snickrade eller svetsade av husbonden själv. Vi vill odla både ätbart och vacker och har ett stort grönsaksland och två växthus. I trädgården finns flera olika fruktträd och bärbuskar.

Besöksadress: Norrbyggebyvägen 225, 762 96 Rånäs

Anders Liegnell – Rånäs

Måndag 3 juli 13.00-17.00, även onsdag den 5:e och lördag den 8:e samma tider

Min 6000 kvadratmeter stora trädgård ligger i gammal kulturbygd med utsikt över åkrar, kyrka och slottsruin. Den är kuperad och rumsindelad. Jag har mängder av rabatter. Jag har kraftig bra jord, så höga perenner, rosor och pioner trivs utmärkt, liksom fruktträd och bärbuskar. Min trädgård är som en engelsk cottage garden hör jag ibland. På senaste tiden har jag adderat många buskar och träd som frilandshibiskus, bollbuske, kryddbuske, maackia, äkta kastanj, valnöt, kinesträd, catalpa, gingko, tulpanträd, mannaask … Det mesta är smått än, fast mitt vårdträd, ett 20-årigt gulvedsträd, är magnifikt. Kanske blommar det med hundratals klasar när du kommer på besök.

Besöksadress: Fasternavägen 212, Rånäs

Helen Nyman och Jenny Hamring- Lovisedal

Måndag 3 juli 13.00-17.00 även på onsdag den 5:e juli samma tid

Vi flyttade in i vårt hus 2002, en avstyckad del av Lovisedals gård. Tomten är ca 7000 kvm och bestod av aspar, lönnar och en trampad stig . Ingen kunde se att det fanns ett hus här. För att få utlopp för odlingslusten anlade vi en lång perennrabatt i utkanten av trädgården, ett växthus och en köksträdgård . För sex år sedan började vi få mer tid och arbetet med att bygga grundstommen av trädgården tog fart på allvar. Vi har använt oss av granitstenar, grus, skiffer och cortén som utryck. Vi har två dammar med en bäck emellan, orangeri, poolområde och en etageodling i granitsten. Mest stolta är vi över designen som är viktig för oss

Besöksadress: Lovisedalsvägen 60, 762 93 Rö

Maryla och Göran Wallin – Rånäs

Måndag 3 juli 13.00- 17.00 även onsdag den 5:e och lördag den 8:e samma tider

En inhägnad tomt på ca 8 000 kvm med väldigt finkornig sandig. Vi har bott här sedan 2015 och odlingsytan växer sakta ut. På en stor del av marken växer det höga tallar,  som blir till en “pelarsal” med grupper av rhododendron och kanske lite andra lövträd och buskar. Vid boningshuset finns olika rabatter, ett torvparti med små-rhododendron och ett par mindre kalkstenspartier.Till husets norrsida har vi släpat in stenar till något som har plats för skugg /lundväxte .I ntill det större växthuset har vi en grusyta/uteplats med plantering i fem större betongrör.

Besöksadress: Vadevägen 28, 76296 Rånäs

Ewa och Sven Wåhlin – Skokloster

Måndag 3 juli 10.00-15.00 även på onsdag den 5:e juli samma tid

Naturskönt belägen med Mälarutsikt. Mycket sten och olika material. Något av en samlarträdgård, men det estetiska är viktigast. Vi ser trädgårdsarbete som en form av konstnärlig verksamhet där växternas färg, textur och form är paletten. Drygt 50 ovanligare mindre träd, många exoter, ett växthus i souterrängläge och en damm. Årets trädgård 2010.

Besöksadress: Abedissavägen 6, Skokloster


Ann Catrin Thor – Uppsala

Måndag den 3 juli 18.00-20.00 även på tisdag, onsdag och torsdag samma tid

En lummig, vild växttoas mitt bland villaområdets välansade gräsmattor. Rosor, funkia, lattjo buskar, tallar och Sorbus (två stora oxlar och en Astridrönn) Mån om biologiska mångfalden med trädgårdsdammen, hönshuset, det hemsnickrade växthuset med trädgårdsgången designad av hundar, grönsakslandet som blev till under protest. Flera fruktspaljéer

Jobbat på en bra stomme i trädgården och är stolt över att stommen som planterades för så länge sedan fungerat så bra under alla skiftande förutsättningar.

Besöksadress: Skogsvägen 20, Bergsbrunna Uppsala

Susanne och Putte Andersson – Almunge

Måndag 3 juli 12.00-17.00- även på lördag den 8 juli samma tid

Kuperad villaträdgård på ca 4000 kvm under uppbyggnad. Vi köpte huset 1981 och då fanns här absolut ingenting förutom en Herrgårdspion. Det blev en hel del jobb med renovering och tillbyggnad under de första åren när barnen var små. 2015 gick vi med i Trädgårdsamatörerna så då startade intresset igång på allvar. För två år sedan började vi med att röja upp andra halvan utav tomten som vi inte använt alls tidigare. Det var då så igenväxt så att det inte gick att ta sig fram. Vart man än gräver så är det sten. Tycker att vi har lyckats med att få till många mysiga sittplatser runt om i trädgården. Vi har en hel del pioner, liljor och hosta och håller på för fullt med att plantera in många olika sorters träd.

Besöksadress: Almunge-ösby Alhem 131, 740 10 Almunge

Henning Bohne- Hammartorp

Öppet onsdag den 5:e till söndag den 9.e se hemsida för mer information

Hammartorp ligger på en syd udde i sjön Erken. Familjen köpte ett ödetorp som vi under 18 år förvandlat till en magisk plats. När byggnaderna stod klara kände vi ett behov av att arbeta med något annat – så för drygt 10 år sedan öppnades dörrarna till trädgårdsriket. Trädgården, med granskogen i ryggen, får ett fantastiskt mikroklimat och morgondiset från sjön bevattnar växterna i lagom mängd varje dag. Tomten är sluttande i små etage mot vattnet. Vi har jobbat mycket med stenpartier och terrasseringar i kombination med det naturliga berget. Till försommaren blommar pioner, strandiris och dagliljor. Pionträdgården är vi extra stolta över att kunna visa, med en av Europas största samlingar

AnneLo och Sam Johansson – Hallkved

Fredag den 7 juli 11.00- 16.00 även på lördag samma tid

Vår trädgård är liten och kompakt, ca: 300 m2, men utformad med konstnärsinne. Vi började sommaren -19.  En utmaning  för  oss är att Funbos mark mest består av sten och pinnmo. Detta löser vi genom egentillverkade upphöjda rabatter, gjorda av impregnerat virke. Vi har också skapat  höjd och rum i trädgården  med sittplatser för att få olika upplevelser.  Trädgården  består av både blommor och  nyttoväxter.

Besöksadress: Hallkved Götarna 349, 755 97 Uppsala


Cathrine Hakonsen och Thomas – Knivsta

Lördag 8 juli 11.00-16.00

I Björkhöjden trädgård har det pågått stora förändringar under de sista åren där nya projekt pågår varje år. Nivåskillnaderna har tagits tillvara på lite olika sätt för att skapa fina miljöer kring den stora koi dammen, med vattenfall och växthus. Här huserar två livsnjutare som gillar att skapa och plantera både vanliga och ovanliga växter och träd. Här finns också snittblommor och grönsaker. Trädgården är 3200 kvm och ligger i zon 3.

Besöksadress: Stora ÄLGBODA 29, 741 90 Knivsta

Fredag den 7 juli

Eva Johansson – Grovsta

En trädgård som växt fram och ändrat karaktär under 20 år utan någon övergripande planering. Skuggpartier och soligare områden med lite olika karaktär men med mer växtglädje än struktur och design. En damm lockar både stora och små besökare. Här finns många olika växter både ovanliga och vanliga. Träd, buskar, rosor, perenner och klättrare blandas i rabatter. Prunus serrula (glanskörsbär), betula youngii (tårbjörk), maackia, flera olika rönnar och ett antal olika malus (prydnadsaplar, mfl träd med vackra stammar eller bladverk, rosor, pioner, rhododendron och några stora gamla äppelträd.

Besöksadress: Grovsta Byväg 25, 761 93 Norrtälje

Inger Palo – Riala

Fredag den 7 juli

Välkommen till en lite rufsig trädgård i odlingslandskapet med rosor, pioner och perenner under urgamla äppelträd. Jag har sakta förvandlat mina drygt 2 000 kvadratmeter under de 18 år jag bott här och fyllt upp med nya växter bland de gamla som funnits i många år. Här odlar jag både prydnadsväxter och grönsaker. Efter att ha satsat på klätterrosor, gammeldags buskrosor och moderna Austinrosor har jag sakta övergått till perenner, båda vanliga och ovanliga, och spännande buskar och träd. Du hittar japanska lönnar, flera olvon och rönnar, magnolior, katsura, kryddbuskar, och en hel del annat. Allt omgärdat av urgamla syrener, jättebjörkar och stora buskage av Finlands vita ros.

Besöksadress : Norrgårdshöjden 5, 761 13 Riala