
ODLA
För alla som vill odla vare sig man har en trädgård eller inte. Vi vill visa på vanlig och mindre vanliga sätt att odla. Det blir föredrag, demonstrationer, öppna koloniträdgårdar och mycket mer.
Köksträdgård
Annette Nilsson från Boäng kommer på tisdag den 4:e och onsdag den 5:e och berättar om sitt sätt att odla köksväxter. Titta gärna in på hennes blogsida
Tisdag den 4 juli 18.00 på Flora Linnéa koloniträdgårdsförening.
Adress: Furugatan 33 , 753 24 Uppsala
Anmälan pga. begränsat antal platser
Onsdag den 5 juli 10.00 på Wiks slott
Adress :Viks Mur 29, 755 91 Uppsala

Koloniträdgård
Titta in och låt dig inspirera av den kraft det finns i alla koloniträdgårdar. Under veckan kommer några att ha öppet även för besök inne i lotterna.
Lördag 8 juli
Husbyborgs koloniträdgårdsförening i Uppsala kommer att ha öppet med Café, konstutställning och loppis. Området är öppet alla dagar i veckan men på lördag kan du också besöka några av lotterna
Adress: Gamla Börjevägen, Husbyborg, 752 28 Uppsala
Lördag 8 juli 08.00-20.00
Flora Linnéa koloniträdgårdsförening i Uppsala. Öppen för allmänheten alla dagar mellan 1 maj och 30 september kl. 08.00-20.00. Lördagen den 8 juli är speciell. Vissa kolonilotter kommer då att vara öppna och det går bra att gå in och titta lite närmare. Om det står en vattenkanna vid ingången till en lott betyder det att du gärna får komma in.
Adress: Furugatan 33 , 753 24 Uppsala
Webbplats:https://floralinneauppsala.se/

Stadsodling
Visste du att Uppsala är den stad i Sverige som har flest odlingslotter förhållande till folkmängd? Odling gör staden till en vackrare, intressantare och mer hållbar plats.
Vi visar på fler projekt med stadsodling. Ett är Stadsbruk Roslagen. Projektet ska inspirera, ge kunskap och utveckla stadsnära odling Fler lokalproducerade livsmedel och “gröna” entreprenörer.
Odlingsdag på Färsna gård i Norrtälje den 5 juli 2023
11.00 – 12.00 Om odling och förädling av lokala kulturarvsgrödor Tobias Nilsson från Naturcentrum på Färsna berättar om framgångar och svårigheter med att odla och förädla våra gamla kulturarvsgrödor och om etableringen av föreningen Roslagskorn. 10-15 sorter av spannmål och baljväxter odlas småskaligt men ambitionen är att få till en produktion i större skala.
13.00 – 14.00 Om stadsbruk och grön inkubator
Pascal Letter och Sarah Thorsaeus från Coompanion Roslagen beskriver hur gröna entreprenörer odlas genom att samverka både i odling och försäljning. Efter föredraget, visning av stadsbruket och möjlighet att intervjua Stadsbruket Roslagens deltagare från den gröna inkubatorn
Besöksadress: Färsna gård 1, 761 50 Norrtälje

Skogsodling
Måndag den 3 juli 16.00 EBC
Philipp Weiss kommer och berättar om konsten att odla som skogen. Med vackra bilder och personliga berättelser inspireras vi att glänta på dörren till skogsträdgårdsodlingens värld där träd, buskar och fleråriga örter får spela huvudrollen. Philipp har sedan 2007 odlat fleråriga ätbara växter i Stjärnsund i södra Dalarna och är författare till de prisbelönade böckerna Fleråriga grönsaker (2016), Skogsträdgården (2018) och Nötodlarens handbok (2022).”
Måndag den 3 juli 16.00 på Evolutionsbiologiskt Centrum (EBC) Norbyvägen 14 Uppsala

Matparken Ultuna– en permakultur trädgård på SLU, drivs av en ideell organisation. Läs mer och ta del av deras utbud eller engagera dig som volontär.
https://www.ultunapermakultur.com/about-permaculture
Campus Garden Uppsala University Campus Garden är ytterligare ett projket med permakultur och stadsodling på Akademisk mark.
– Vi skapar trädgården på ett tidigare outnyttjat utrymme vid Villavägen 14, med återvunna material och lösningar som inte ger något avfall, säger projektledarna Sagnik Sinha Roy och Otilia Björndahl João. De är inspirerade av permakulturprinciper och målet är att integrera trädgården med befintliga ekosystem.