
Föredrag, guidade turer och kurser
Passa på att lära mer och inspireras av alla föreläsningar, guidade turer, och kurser som erbjuds under veckan. Det mesta är gratis men för några finns det en avgift- adresser och mer information hittar du i kalendern

Måndag den 3 juli 10.00- 15.00
Unik Kunskapsdag på Ultuna
Passa på att träffa två av Sveriges kunnigaste odlare när de berättar om val av växter och var växterna trivs. Gerben Tjeerdsma berättar om vanliga och ovanliga trädgårdsväxter och Ulf Sill om växter som trivs i skugga De visar bilder på växter du kanske hellre ska välja men inte visste fanns. Gott om tid för frågor i samband med föreläsningen och även ute i Kunskapsparken.
John Green från SLU är moderator och John kommer sedan att ha guidningar i Kunskapsparken. En Botanisk trädgård som används i utbildningen av landskapsarkitekter och landskapsingenjörer på SLU.
Parken är alltid öppen så det är bara att komma tillbaka och lära mer.
Föreläsning med Gerben och Ulf 10.00 – 12. 00
Guidningen 13.00 och 14.00
Almas allé 8 sal V och ingången till Kunskapsträdgården för guidningar


Måndag den 3 juli 10.00 -12.00
Föreläsning och rådgivning med Gerben Tjeerdsma på Ultuna.
Måndag den 3 juli 10,00-12.00
Föreläsning och rådgivning med Ulf Sill på Ultuna
Har du lyckan att ha lite skugga i trädgården – Få bra råd av Ulf vad som passar.


Måndag den 3 juli 13.00 och 14.00
Guidad tur i Kunskapparken Ultuna med John Green SLU
Samling vid ingången till Kunskapträdgården, Almas allé Ultuna

Måndag den 3 juli 16.00 -17.30
Föreläsning med Philipp Weiss om skogsodling
Philipp Weiss kommer och berättar om konsten att odla som skogen. Med vackra bilder och personliga berättelser inspireras vi att glänta på dörren till skogsträdgårdsodlingens värld där träd, buskar och fleråriga örter får spela huvudrollen. Philipp har sedan 2007 odlat fleråriga ätbara växter i Stjärnsund i södra Dalarna och är författare till de prisbelönade böckerna Fleråriga grönsaker (2016), Skogsträdgården (2018) och Nötodlarens handbok (2022).”

Måndag den 3 juli 10.00 -12.30
Demonstration – biokolsproduktion på Solkulla
Vi monterar och bränner en biokolssats. Att göra sin egen biokol är inte så svårt. Det blir naturligtvis inte lika effektiv förbränning som när kolet produceras i fabrik, men det är bättre än att elda en brasa för att bli av med spillvirke och grenar du inte kan ta tillvara på annat sätt.
Helt gratis. Ingen föranmälan, bara kom.


Tisdag den 4 juli 10.00
Svartbäckens trädgård – guidad tur
Välkommen på guidad rundtur hos Svartbäckens trädgård i deras fruktodling och plantskola! Malin kommer berätta lite om hantverket i plantskolan som är specialiserad på fruktträd, bärbuskar och annat ätbart. Sen går vi ner till fruktodlingen på gården som idag omfattar ca 650 fruktträd (äpple, päron samt lite plommon och körsbär).Vi kikar på hur den är anlagd och hur vi på Svartbäcken jobbar för att gynna vilda pollinerare och nyttodjur
Efteråt finns det möjlighet att handla vanliga och ovanliga ätbara växter i gårdsbutiken. Malin hälsar att på grund av torkan och vattningen har vissa växter flyttats från butiken till andra platser. Malin kan alltid hämta det man önskar.
Föranmälan krävs till mejl: svartbacken1@gmail.com

Tisdag den 4 juli på Flora Linnea Koloniområde Uppsala 18.00 och Onsdag den 5 juli 10.00 på Wiks slott
Föredrag och Rådgivning om dekorativ köksodling med Anette Nilsson från Boäng.
Anette berättar om dekorativ köksträdgårdsodling, där blommor och grönsaker bildar ett vackert samspel , potagerodling. Ätbart och blommigt i fin förening. Det blir prat om design och planering, växtval, sådd, odling, skörd och mat.
Eftersom sommarblommor gillar samma näringsrika jord som grönsaker vore det synd att inte odla även dem. Arbetet blir ju roligare med en köksträdgård som är både vacker och luktar gott. Att samplantera grönsaker och blommor håller också jorden frisk, dessutom lockas fler pollinatörer in i trädgården.
OBS Föranmälan till Flora Linnéa – Anmälningsformulär
Läs mer om Anette och hennes egen potager på Boäng

Onsdag den 5 juli kl.12.30-13.30
Träffa trädgårdsmästaren hos Linné
Få råd och tips om odling. Följ med trädgårdsmästaren ut i rabatterna när hen berättar om säsongens arbetsuppgifter i Linnés trädgård.
Entréavgift 100 kronor till Linnérädgården.


Onsdag den 5 juli –
Pioner på Hammartorp och Karlösa Kvarn
Mitt ute i de stora pionfälten berättar Henning Bohne allt du behöver veta för att lyckas med pioner i din egen trädgård. I närheten av Hammatorps trädgårdar håller Henning på att bygga upp en ny verksamhet – Karlösa Kvarn. Se filmen om Karlösa kvarns historia och kom och Henning berätta om sina planer för ett framtida pionparadis. Passa på att fika och skaffa den där pionen du alltid drömt om. Här finns över 500 olika sorter.

Onsdag den 5 juli
Odlingsdag på Färsna gård i Norrtälje
11.00 – 12.00 Om odling och förädling av lokala kulturarvsgrödor Tobias Nilsson från Naturcentrum på Färsna berättar om framgångar och svårigheter med att odla och förädla våra gamla kulturarvsgrödor och om etableringen av föreningen Roslagskorn. 10-15 sorter av spannmål och baljväxter odlas småskaligt men ambitionen är att få till en produktion i större skala.
13.00 – 14.00 Om stadsbruk och grön inkubator
Pascal Letter och Sarah Thorsaeus från Coompanion Roslagen beskriver hur gröna entreprenörer odlas genom att samverka både i odling och försäljning. Efter föredraget, visning av stadsbruket och möjlighet att intervjua Stadsbruket Roslagens deltagare från den gröna inkubatorn
Besöksadress: Färsna gård 1, 761 50 Norrtälje

Onsdag den 5:e och torsdag den 6:e juli 10.30 -14.00
Kurs hos Solkulla Matskog – Lunchskörd i Matskogen
Vi strosar i Matskogen och jag berättar om de olika perenna grönsaker vi skördar till lunchen. Sen tillagar vi en lunch utomhus och äter ute eller inne beroende på vädret. Om du bor i ett hus med trädgård kan du rätt enkelt få tillgång till färskt på tallriken åtminstone 6 månader om året om du planterar in några perenna grönsaker. Även en balkong har möjligheter att inredas med ätbart.


Torsdag den 6 juli klockan 13.00
Guidning i Stadträdgården Uppsala
Parkens trädgårdsmästare berättar om planteringarna och sommar blomningen. Samling vid Sjukhusvägen 12, Dansbanan vid studenternas. Guidningen tar ca en och halv timma.
Torsdag 6 juli 18.00
Rosor och Rosens vänner i Botaniska trädgården.
Eva Johansson och Inger Palo från Trädgårdsamatörerna delar med sig av sina bästa tips om vilka växter som passar bra att odla tillsammans med historiska rosor. Vad ska man tänka på när man planerar och planterar


Torsdag den 6 juli 15.00 – 17.00
Bukettbinderi – Uggelns blomsterfarm
Grundkurs i bukettbinderi och hur du tar hand om dina buketter. I kursen ingår material som du skörar själv på vår självplock. Under dagarna så kommer det även finnas grönsaksplantor och sommarblommor till försäljning.
Mail för anmälan till info@centrumblommor.eu
Besöksadress: Uggelns Blomsterfarm, Uggeln 26. 74391 Storvreta

Torsdag den 6 juli 11.00
Guidad visning av Wiks Köksträdgård
Välkommen på en guidad vandring i Wiks köksträdgård med vår trädgårdsmästare Jimmy Holmström torsdag 6 juli!
I vår köksträdgård odlar vi ett 30-tal olika sorters grönsaker till vår restaurang och snittblommor till slottet. Vi odlar även bär, frukt, örter och blommor som används till både mat och dryck.
Följ med vår trädgårdsmästare Jimmy Holmström på en guidad rundtur och hör honom berätta om odlingarna och arbetet med dem. Jimmy har haft ett intresse för natur och trädgård hela sitt liv och skolade om sig till trädgårdsmästare 2020 för att få jobba med det på heltid. Få inspiration till din egen köksträdgård! Boka en guidad vandring i Wikparkens köksträdgård torsdag den 6 juli. Guidningen är 20 minuter lång, start klockan 11. Efter guidningen finns det möjlighet att ställa frågor. Förboka din biljett hos Wiks slott på telefon 018-611 66 60 eller via mejl. Det går också bra att köpa biljett på plats. Pris 100 kronor.