INRESETRÄDGÅRDAR

TrädgårdsAmatörerna Uppland

RIKSMÖTET INRESETRÄDGÅRDAR

Välkomna till oss – På resan till Uppsala kanske ni vill göra ett stopp. Vi öppnar gärna våra trädgårdar för er på fredag den 30 juni.

Ann-Gerd och Lennart Thegel – Västerås

Adress Svartågatan 12, 722 40 Västerås

Telefon : 070-2928369 Tid: 11.00-15.00

Vår villaträdgård ligger i utkanten av Västerås och är på ca 1300 m2. I trädgården finns mer än 450 olika sorters träd och buskar. Många av dessa är planterade de senaste 4-5 åren. Trädgården innehåller också olika sorters lökväxter och perenna växter. Ett specialintresse vi har är växter med variegerade blad eller annorlunda bladfärger.  På sommaren finns också medelhavsväxter, en mängd pelargoner och andra krukväxter på olika platser i trädgården

Peter Janisis – Mora

Adress : Mårtenvägen 1, Mora

Tid . 11.00 – 15.00

Trädgården, 1600 kvm, har väldigt mycket lökväxter och växter som inte finns i handeln. Det mesta av det som finns är odlat från frön och mycket är köpt eller bytt från andra samlare. Särskilt sevärt kan vara lastbilslasset med sprängsten som är tippat dit för att få ett stenparti. Känner stolthet över att få växter som i allas ögon inte ska växa utomhus här att klara sig och blomma och växa på sig.

Alla bäddar ligger i utkanten på tomten förutom framsidan som är en enda stor bädd. Det mesta är upphöjda bäddar på något vis. Då jag har zon 6 här så ska det inte vara så lätt att få till bra växtlighet, Dock har jag mycket sten och grus i trädgården samt att hela baksidan är mot söder. Detta gör att odlingsområdet mot huset går upp några zoner då huset. Sen har vi det bra än så länge med att vi får frusen backe så inte någon vinterfukt går ner i jorden. Jag odlade mycket i älvsand/naturgrus 0-8mm men har nu gått ifrån det på grund av brist på näring och använder i princip bara vår naturliga lerjord som man köper som anläggningsjord/gräsmattejord. Har planterat ut massa alpiner i bädden på framsidan med denna lerjord för test.

Trädgården är från 2015 och framåt , bädden på framsidan vid trappen är den äldsta och en woodland under en hassel.

Sanda Cottage, Upplands Väsby

Adress: Sandavägen 20, 194 63 Upplands Väsby

Telefon : 073-1532352

Vi har tagit bort det mesta av gräsmattan och gjort perennrabatter omgärdade med stenmjölsgångar. Den största delen av trädgården är av typ Cottage Garden med mängder av blommor och rabatter. Vi har skapat en hel del ”rum” med olika teman i skilda delar av trädgården – ett woodland, en vit trädgård och en medelhavs-del med taklök, persikoträd, blåregn och vinrankor. Vi har en stor surjordsrabatt med rhododendron och azaleor.Under högsommaren blommar runt 300 dahlior i krukor och rabatt. Det finns också två växthus samt ett orangeri där vi under säsongen bedriver Trädgårdscafé. Det finns många sittplatser i trädgården.

Vägbeskrivning: Med bil: GPS adress – Odenvägen (-1) men fortsätt till vändplan.Trädgården är till höger. Parkering finns vid Odenslunda Skola eller datumparkering inom området. Det finns även parkeringsplatser längs Sandavägen vid ICA och Lindas Pizzeria.
Övrigt: Instagram/Facebook: #sandacottage
Tomten är lite sluttande samt på vissa delar lite trång, så gällande handikappvänligheten så är det med ett litet frågetecken.

Sanda Skogsbacke, Upplands Väsby

Adress : Sandavägen 21, 194 63 Upplands Väsby

Telefon : 070-2235547

Trädgården är 1299 kvm och ligger i en stenig och torr skogsbacke i ett äldre villaområde. Marken är svår att gräva, den är full av sten och schaktmassor och därför är nästan alla rabatter och odlingar anlagda ovanpå marken med hjälp av corten kanter och en stor mängd sten. Växtplats och jordmån är utmanande och drömmen om stora prunkande perennrabatten får ibland omvärderas för andra kreativa lösningar. När det gäller växt val är det en blandning av olika perenner, buskar och sommarblommor.  I trädgården kan man bland annat se tips på hur man kan bygga i sluttningar och flera perennrabatter med corten kanter. Det finns ett växthus på murad grund med vinranka i taket, det finns ursprungliga träd som björk, lönn och tall, och en angränsande skogslund med vilda växter som främjar mångfald och artrikedom. Det är inte välstädat och perfekt utan snarare lite rufsigt och busigt. Det finns alltid pågående projekt som är på gång att förverkligas. Detta är framför allt en trädgård där familjen kopplar av och njuter. 

Det är svårt med parkering hos oss, bäst att parkera vid ICA Rondellen eller vid Odenslunda skola. 

Christina och Christer Malm Torsåker

Adress : Sjöhagsvägen 6, Torsåker

Vi har en trädgård på ca 2500 kvm. Trädgården är anlagd i en före detta kohage. Vi prioriterar utsikten över sjön och har därför stora gräsytor. Vår trädgård är under uppbyggnad trots att vi varit ensamma ägare sedan hösten 2005.Vi har flera perenna rabatter, nysatta träd och buskar, ett litet rhododendronparti. Många pioner har det blivit med åren. Liljor är vi också förtjusta i. Grönsaksland och växthus samt fruktträd och bärbuskar finns också.